Artrita inflamatorie

inflamatorie

Artrita inflamatorie este un grup de boli care determină sistemul imunitar să atace articulațiile sănătoase, ducând la durere, umflare și sensibilitate. Lăsată netratată, poate deteriora articulațiile și alte țesuturi din tot corpul. Deși nu există un leac pentru cauza de bază a artritei inflamatorii, medicamentele pot încetini progresia bolii și pot ameliora simptomele, ajutând persoanele cu RA să trăiască o viață plină și productivă.

antiinflamatoare articulatii

Simptomele artritei inflamatorii încep adesea lent și se agravează în câteva săptămâni sau luni. Ele pot începe cu una sau mai multe articulații, dar cel mai frecvent implică mâinile și picioarele. Articulațiile se pot simți calde, umflate sau sensibile la atingere și sunt de obicei mai dureroase atunci când sunt mișcate decât atunci când sunt în repaus. Persoanele cu RA au adesea simptome sistemice nespecifice (oboseală, stare generală de rău și depresie), care pot veni și dispare, dar indică faptul că boala este încă activă. Ocazional, pacienții se confruntă cu „erupții” de RA, care sunt perioade în care simptomele lor se agravează brusc, cu durere și rigiditate la mai multe articulații. Febra nu este de obicei prezentă cu RA, dar poate fi un semn de infecție la unele persoane.

Unele persoane cu artrită inflamatorie au un model neobișnuit de simptome, numite prezentări palindromice. Acestea sunt caracterizate de erupții de durere și sensibilitate într-un model de cinci sau mai multe articulații care durează câteva zile, apoi dispar complet, pentru a reveni la același tipar de durere și sensibilitate mai târziu.

Artrita inflamatorie

Este important să consultați un medic dacă aveți mușchi sau articulații dureri, care nu se ameliorează după câteva zile. Cu cât un reumatolog poate diagnostica și trata mai devreme o persoană cu RA, cu atât rezultatul pe termen lung este mai bun.

Pentru a diagnostica artrita reumatoidă, medicul dumneavoastră vă va întreba despre simptomele dumneavoastră și va face un examen fizic. Medicul dumneavoastră vă va verifica articulațiile pentru semne de inflamație, cum ar fi roșeață, umflare și sensibilitate. El sau ea va preleva o probă de sânge pentru a se asigura că inflamația nu este cauzată de o altă afecțiune, cum ar fi artrita psoriazică (saw-ree-at-ik arth-ri-tis), lupusul, osteoporoza sau alte infecții.

Cel mai comun tratament pentru artrita inflamatorie este medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi analgezicele și medicamentele antiinflamatoare. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie AINS, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul, inhibitorii COX-2 care au un efect mai mic asupra stomacului sau terapii biologice, care încetinesc sau opresc inflamația în mucoasa articulației. Adesea, aceste tratamente sunt utilizate în combinație și funcționează cel mai bine atunci când sunt începute devreme în cursul bolii.

Unele modificări ale dietei pot ajuta la reducerea simptomelor artritei inflamatorii. Este util să evitați alimentele bogate în grăsimi, în special cele care conțin grăsimi trans și cele bogate în acizi grași omega-6. De asemenea, este o idee bună să creșteți aportul de legume și fructe și să reduceți consumul de sare. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți întrebări despre dieta potrivită pentru dvs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *